A SORECA KFT. K+F TEVÉKENYSÉGE

A vendéglátóipar, közétkeztetési és rendezvény catering szegmensében tevékenykedő vállalkozások 99%-a 100 millió Ft/év alatti árbevétellel rendelkező mikro- illetve kisvállalkozás, melyek összesített piaci részesedése alig éri el a 15 %-ot. Ezen vállalkozások fluktuációja magas, életciklusuk rövid, nehezen elemezhető. A szegmens piaci részesedésének több, mint 85 %-át birtokló válllakozások 500 millió Ft/év árbevétel felett teljesítő közepes és nagyvállalatok. A kisvállalkozások kevés kitörési lehetőséggel rendelkeznek leginkább a professzionális működés támasztotta magas belépési korlátok miatt.

A SoReCa Kft. éves 250-300 millió Ft közötti stabil árbevételével és több mint 10 éves múltjával azon válllakozások közé tartozik, melyek a nagyon ritka középmezőnyben stabilan helyt tudtak állni. A SoReCa versenyképességében – a nagyvállalatokkal ellentétben – nem a piaci részesedése, árbevétel arányos marketingtevékenysége, vagy pénzügyi erőforrásai a meghatározóak. A SoReCa Kft. méretéből adódóan a tudás elemekre helyezte a hangsúlyt, így belső K+F tevékenysége, illetve szolgáltatásainak diverzifikációja befolyásolják elsődlegesen versenyképességét.

A SoReCa Kft. K+F projektjeinek bemutatása

Gyors minőségellenőrzési módszerek fejlesztése és bevezetése

 1. CATHY – Micro Tester for Catering Hygiene

Az élelmiszer-biztonsági kockázatok kézben tartása egyre meghatározóbbá válik a vendéglátóipari vállalkozások tudatos minőségmenedzsment rendszerében. Projektünkben egy meglévő minőségellenőrzési eljárást fejlesztünk, az élelmiszer-biztonsági kockázatok becsléséhez. Az eljárás egy gyors mikrobiológiai minőségellenőrző módszer, amely lehetőséget ad a forgalmazás során jelentkező raktározási, tárolási és disztribúciós feladatokba való beavatkozásra. Fejlesztésünk középpontjában a CATHY műszer megvalósítása áll, melyben a mikrobiológiai vizsgálatok automatizálását, a laboratóriumi környezettől való függetlenítését tesszük lehetővé, a vizsgálatok gyors, olcsó és helyi alkalmazhatóságának elérése érdekében. A módszer alkalmazásával növelhető az élelmiszer biztonság, biztosítható a folyamatos minőség és a gyors beavatkozásnak köszönhetően csökkenthető a keletkező élelmiszerhulladék mennyisége. A CATHY alkalmazásával gyorsabban és objektíven kimutathatóak a higiéniai problémák, mely jelentősen segítheti a menedzsment döntéshozatali folyamatát és az élelmiszerbiztonság és minőség fenntartását.

A projektben résztvevő partnerek:

 • Hetyei Gábor – CERC – Central European Research Center Kft.
 • Haraszti Márton – CERC – Central European Research Center Kft.
 • Bulkai András – CERC – Central European Research Center Kft.
 • Reichart Olivér – Microtest Kft.
 • InDeRe Élelmezéskutató és Innovációs Intézet Nonprofit Kft.
 • Dr. Illés Bálint Csaba egyetemi tanár – Szent István Egyetem Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola
 • KAP-IN-FOOD Kft.

 

 1. Low Carbon Institutional Catering for Zero Waste

A projekt fő célkitűzése az iskolai közétkeztetési rendszer elemzése a legkisebb anyag- és energiafelhasználás, valamint a „zéró waste” rendszertulajdonságok elérésének érdekében. A vizsgálatok középpontjában az iskolai étkeztetési rendszerben résztvevő 6-18 éves korcsoportú diákok állnak. A projekt keretében lehetségessé válik az élelmiszer hulladékká válás okának feltárása az életciklus elemzések alapján, valamint a kritikus pontok azonosítása, amely segíti a gyenge rendszertulajdonságok fejlesztését. A projekt további célja a vizsgálatban résztvevő gyerekek tájékoztatása, hiszen az étkezési kultúra fejlesztése az egyik legfontosabb kérdés. Kiemelt jelentőségű az alapos tájékoztatás az elfogyasztott élelmiszerekkel kapcsolatban, mert ez is alapvetően meghatározza a későbbi fogyasztási döntéseinket. A projekt céljai között szerepel az élelmiszerhulladék szerepének és jelentőségének vizsgálata a „Circular Economy” aspektusából.

A projektben résztvevő partnerek:

 • habil. Dunay Anna egyetemi docens – Szent István Egyetem
 • InDeRe Élelmezéskutató és Innovációs Intézet Nonprofit Kft.
 • Dr. Illés Bálint Csaba egyetemi tanár – Szent István Egyetem Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola

Vendéglátóipari késztermékek fejlesztése mikrobiológiai ellenőrző rendszer támogatásával

A „Vendéglátóipari késztermékek fejlesztése mikrobiológiai ellenőrző rendszer támogatásával” című K+F projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a „Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása” (2018-1.1.1-MKI) című pályázati program finanszírozásában valósul meg. Az idei év első felében indult projekt 69,7 millió forint támogatást nyert el és várhatóan 2021. márciusban zárul a szakmai munka. A K+F projektben számos új, magas hozzáadott értékkel rendelkező kényelmi terméket fejlesztenek ki és határozzák meg azok élelmiszer-biztonsági kockázatait.

Elektronikus beszerzési és termelésirányítási rendszer fejlesztése

A folyamatosan változó vevői igények kielégítésének alapvető feltétele a rugalmasan működő konyha, a rugalmas készletgazdálkodás. Ezt a feltételt támogatandóan került bevezetésre a SoReCa Kft. saját fejlesztésű elektronikus beszerzési és termelésirányítási rendszere. A konyhára beszállító kereskedő cégek egy egységes elektronikus rendszeren keresztül kapják a megrendeléseke. A rendszerbe csak a vezetés központi engedélyezése után kerülhetnek be újabb, ellenőrzött beszállítók. A beszállítók elektronikusan adják meg áraikat, melyek közül a rendszer mindíg a legkedvezőbb árú terméket ajánlja megvételre. A konyhai dolgozók mobil tablet-pc használatával a vevői igények változásának folyamatos követése mellett, a raktárkészlet pontos szem előtt tartásával adják le a rendeléseket és ugyanezen a rendszeren keresztül ellenőrzik a megrendelt termékek beérkezését. Az irodai adminisztráció, az értékesítés és a termelés közötti kommunikáció gyorsasága és megbízhatósága biztosítja a szervezet működésének hatékonyságát.

A projektben résztvevő partnerek:

 • Bittsánszky András – InDeRe Élelmezéskutató és Innovációs Intézet Nonprofit Kft.